Orang Bajau merupakan penyelam
dan pengutip hasil laut mahir yang menggunakan cara penangkapan tradisional
pada masa dahulu. Di Sabah, mereka adalah nelayan yang tinggal di daerah Ѕemporna sementara di daerah Kota Belud, Papar dan Tuaran mereka adalah nelayan, pesawah dan penternak serta bercucuk tanam.
Bajau Кota Вelud pula digelar “Koboi Sabah” mini kerana Bajau sudah lama
terkenal dengan penunggang kuda dan menjadi pesawah serta penternak.Pada masa yang sama
juga,masyarakat Bajau Pantai Timur Sabah khasnya dari daerah Semporna juga
mendapat gelaran istimewa dan unik seperti “sea gypsies,Panglima Dilaut,Pelaut
dan Pelayar Terunggul.”
Orang Bajau boleh dibahagikan
kepada Orang Bajau Pantai Barat yang menetap di sekitar Putatan, Tuaran, Kota
Belud, dan Papar. Manakala orang bajau pantai timur pula menetap di sekitar
Kudat, Sandakan, Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Tawau. Bajau yang berasal
daripada daerah Kota Belud dan Tuaran pula amat di kenali di seluruh dunia
sebagai 'cowboy of the east' kerana kemahiran dan kecekapan mereka dalam
menunggang kuda yang tiada tolok tandingnya. Selain mereka pakar dalam
pembuatan pedang Samurai yang dipercayai di perturunkan oleh tentera Jepun
suatu ketika dahulu kepada kaum Bajau dan Irranun di Kota Belud. Orang Bajau
Pantai Вarat adalah berbeza dengan Orang Bajau Рantai Timur khususnya daerah
Lahad Datu dan Semporna. Dari segi pertuturan, pakaian tradisi, adat resam dan
budaya hidup adalah sangat berbeza. Masyarakat Bajau Pantai Barat banyak yang
terlibat dengan pertanian sawah padi manakala masyarakat Bajau Semporna
terkenal dengan kegiatan penangkapan hasil laut.
ADAT PERKAHWINAN SUKU KAUM BAJAU
Adat perkahwinan,majlis dibuat sebelum hari perkahwinan.
Keluarga yang berada mengadakan majlis tujuh hari sebelumnya, tiga hari bagi
keluarga sederhana dan sehari bagi keluarga miskin. Sepanjang hari tersebut
pada sebelah malamnya majlis titik diadakan iaitu memainkan alat muzik di
tempat kediaman kedua- dua belah pihak. Majlis ini mungkin berlangsung hingga
larut malam, kemudian diikuti dengan tarian tradisional.Sehari sebelum
perkahwinan, bakal pengantin lelaki dan perempuan akan didandan oleh beberapa
orang mak andam. Pengantin lelaki yang berpakaian serba kuning lengkap akan
diusung dengan tandu atau menunggang kuda ketika menuju ke kediaman pengantin
perempuan. Beberapa das tembakan akan dilepaskan sebagai tanda hormat akan ketibaan
rombongan pengantin lelaki di halaman rumah pengantin perempuan. Setelah tiba
waktunya,pengantin lelaki mengambil wuduk dan majlis akad nikah dilangsungkan. Selepas
itu,pengantin lelaki akan dibawa masuk ke bilik pengantin perempuan bagi
upacara pembatalan air sembahyang. Setelah pengantin lelaki membatalkan air
sembahyang dengan menyentuh dahi isterinya, kedua dua mempelai itu disandingkan. Gambar dibawah menunjukkan adat
perkahwinan dan pakaian yang digunakan semasa majlis perkahwinan diadakan.
PERSANDINGAN
KAUM BAJAU DENGAN MENGENAKAN PAKAIAN TRADISIONAL MEREKA
TARIAN TRADISIONAL SUKU KAUM BAJAU
Tarian Dalling-Dalling Βajau dan Іgal Іgal Вajau
Tarian ini sangat dipelihara oleh masyarakat Bajau di Selatan Filipina.
Kesedaran kepada kepentingan memelihara budaya bangsa untuk menjamin
kelangsungan budaya bangsa berkenaan telah mendorong masyarakat Bajau di Borneo
Utara khususnya di Semporna bangkit dan mengembangkan seni tarian
dallinhg-dalling di kalangan generasi muda. Ini dilakukan dengan membawa
dalling-dalling dan Іgal Іgal ke majlis formal khususnya Regatta Lepa Semporna.
Pada tahun 1998, Badan Galak Pusaka telah bekerjasama dengan Majlis Perbandaran
Sandakan untuk menganjurkan Pertandingan Dalling-dalling Sempena Sambutan Hari
Jadi Tuan Yang Terutama, Yang Dipertuan Negeri Sabah, yang pada masa itu
disandang oleh Tun Sakaran Dandai. Perkataan dalling-dalling
adalah kata ganda daripada perkataan Sinamah (bahasa Bajau) 'dalling' yang
bermaksud gerakan seluruh badan mengikut rentak tertentu.
Tarian Brunsai
Suku kaum Bajau boleh dikenali melalui tarian Brunsainya. Tarian Brunsai tidak diiringi dengan musik ataupun bunyi-bunyian, ianya mengutamakan pada "kalang" seperti berbalas pantun yang diiringi oleh hentakan kaki penari lelaki.
Brunsai biasanya dilakukan pada waktu malam untuk meraikan majlis perkahwinan, merayakan kelahiran bayi, majlis kesyukuran dan bagi meraikan orang yang sudah bernazar. Penari Brunsai juga memakai pakaian yang berwarna warni seperti seluar hitam, biru, merah dan baju serta tanjak yang mempunyai corak-corak menarik.
Tarian Limbai
Tarian ini adalah sejenis tarian asli masyarakat suku Bajau. Tarian Limbai ditarikan ketika menyambut ketibaan pengantin lelaki yang diarak ke rumah pengantin perempuan. Sebaik sahaja rombongan pengantin sampai, perarakan dihentikan sementara, lalu tarian Limbai dipersembahkan di hadapan pengantin. Ia merupakan upacara khas sebagai isyarat menjemput pengantin naik ke rumah untuk melakukan istiadat pernikahan. Irama dan bahasa tarian mengiringi anggota-anggota rombongan pengantin naik ke rumah. Penari-penari melambai-lambaikan selendang mereka sebagai lambang mengundang dan mengucapkan selamat datang.
TARIAN SUKU KAUM BAJAU
MAKANAN
UTAMA SUKU KAUM BAJAU
Kima
Kima adalah nama
sejenis kerang laut dan terdapat dalam beberapa spesis, antaranya lapiran, kima
bohe' dan sollot-sollot (bersaiz kecil dan menyelit di celah-celah permukaan
batu). Kima dijadikan lauk dalam makanan tradisi Orang Bajau. Kima ini boleh
dimakan mentah-mentah (inta') setelah dihiris atau dipotong kecil-kecil dan
dicampur dengan air limau dan lada serta rempah-ratus yang lain mengikut selera
orang yang hendak makan. Ia juga boleh dimasak bersama sayur. Ada juga kima
yang dikeringkan di bawah sinar matahari dan biasanya ia dimasak bersama sayur.
Sagol/Ѕenagol(Kata
Kerja) bermaksud mencampuradukkan. Sagol/Ѕenagol juga mempunyai makna Kata Nama
iaitu 'benda yang dicampuradukkan'. Secara khusus ia merujuk kepada sejenis
masakan tradisional yang menggunakan isi ikan (biasanya ikan pari, ikan yu dan
ikan buntal, secara umumnya ikan yang mempunyai hati yang besar) yang
dicincang-cincang dan dimasak dengan kunyit. Untuk membuat sagol, ikan yu, pari
atau buntal dicelur dahulu sehingga mudah membersihkan 'langnges' iaitu lapisan
kasar pada kulit yu dan pari, atau 'iting' iaitu 'duri' pada ikan buntal.
Mencelur (masak separuh masak) ini juga dilakukan untuk memudahkan isi ikan
dihancurkan dan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis.
Ada dua jenis masakan
sagol/Ѕenagol iaitu sagol/Ѕenagol kering (tiada kuah) dan sagol/Ѕenagol basah
(berkuah). Untuk mendapatkan rasa sebenar sagol/senagol, biasanya tidak
menggunakan minyak makan tetapi menggunakan minyak hati ikan yang disagol itu,
iaitu sama ada minyak hati ikan pari, atau minyak hati ikan yu atau minyak hati
ikan buntal.
PUTU
Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya lalu dimasak secara stim. Lazimnya, Putu dimakan bersama Sagol, Kima, Tehek-tehek,Тayum dan beberapa makanan Tradisional Bajau yang lain (Selalunya makanan laut)
PAKAIAN TRADISIONAL BAJAU
Pakaian
Tradisinal Suku Kaum Bajau Kota Belud (Ala Bimbang) bg lelaki dan perempuan.
Nama jenis pakaian tradisional bagi Ѕuku Кaum Вajau di Рantai Тimur Ѕemporna
dikenali dengan "Alal Bimbang"
Tiada ulasan:
Catat Ulasan